In de Bourgondische stad Breda is altijd wat te beleven. Is het niet aan de Grote Markt dan is het wel in één van de vele musea die de stad telt. Het fraaie groene stadspark en de vele singels die door de stad lopen geven Breda een gezellige en stadse uitstraling. Veel van de bezienswaardigheden bevinden zich in en om het centrum, waardoor alles goed bereikbaar is te voet. De vele historische gevels en panden geven elke straat een bijzonder uiterlijk.

Grote Markt Breda foto Mari+½lle Houben.JPG

GROTE MARKT

Met name als het mooi weer is, is deze gezellige markt goed gevuld met mensen. Dit bruisende plein in het hart van het centrum staat dan ook bekend om zijn gezellige terrassen en goede eetgelegenheden. Bijzondere bezienswaardigheden die aan deze Grote Markt liggen zijn het oorlogsmonument Judith met het hoofd van Holofernes, het oude stadhuis waar nog regelmatig mensen trouwen en natuurlijk de Onze-Lieve-Vrouwekerk.
De Grote Markt bevindt zich op 4 minuten loopafstand van Hotel Nassau Breda. 

Grote Kerk Breda 2 foto Mari+½lle Houben.JPG

ONZE-LIEVE-VROUWEKERK

Midden in het centrum aan de Grote Markt staat het belangrijkste monument van de stad. De start van de bouw begon rond het jaar 1410 en duurde enkele jaren. In de kapel liggen tientallen leden van de familie van Hendrik III van Nassau-Breda begraven. Zowel de buitenkant als de binnenkant zijn zeer fraai gedecoreerd. 

Meer informatie
10235_Kasteel_van_breda_3.jpg

KASTEEL VAN BREDA

Al zeer vroeg in zijn geschiedenis staat dit kasteel met zijn prachtige slotgracht bekend om zijn warme band met leden uit het huis van Oranje-Nassau. Het kasteel werd omstreek 1350 gebouwd en diende als woonverblijf van de Hollandse edelman Jan van Polanen. Het kasteel van Breda heeft vele jaren de functie van militaire kazerne vervult. Tegenwoordig staat het kasteel bekend als instituut voor Militaire doeleinden en is het tijdens de Brabantse Kasteeldagen deels geopend voor publiek.

Meer informatie
Valkenbergpark Breda bewerkt  foto Mari+½lle Houben.JPG

PARK VALKENBERG

Achter het Kasteel van Breda ligt het mooie stadspark Park Valkenberg. In dit heerlijke rustpunt van de stad vind je een schitterende fontein, restanten van verdedigingstorens, beelden van onder andere Hercules, het Baroniemonument en speelgelegenheden. 

Begijnhof Breda foto Jan Korebrits.jpg

BEGIJNHOF

Aan de rand van het Valkenberg park ligt het historische Begijnhof van Breda. Hier vind je kleine huisjes, een kerk en wat hofjes met daarin een kruidentuin. Omstreeks de twaalfde eeuw leefden hier katholieke vrouwen die hun leven in het teken van het geloof leidden. Vaak leefden zij vrij sober en simpel. De eerste huisjes werden rond 1535 gebouwd. Aan de Catharinastraat 29 is het Begijnhof Museum te vinden. 

Meer informatie